Hos horze.no kan du handle online og motta produktet ditt etter bare noen få dagers leveringstid.
Bestil enkelt på nett og nyt disse fordelene:
Gratis frakt fra 1190 kr
Mange betalingsmetoder & kjøp på konto
Gratis kundeservice & chat
Bitt er tilgjengelig i mange ulike design og materialer: titan, rustfritt stål, kobber, gummi, Aurigan og lær. Enten du velger et todelt eller tredelt bitt, en trinse, muffe, pelham, fullsjekk eller hackamore avhenger helt av din hest, ditt nivå og ridestilen din.
Trinsebitt med løse ringer gjør at hesten fortsatt kan drikke mens den bruker bittet.
Muffebitt forhindrer hestens hud fra å komme i klem.
Fullsjekkbitt hjelper hesten med å holde seg rett.
D-ringbitt er populære for deres allsidighet, og gir god kontroll.
Hackamore er et bittløst alternativ.
Pelham, slik som kandarbitt passer den erfarne rytteren, da de krever en utdannet hånd.
I vår guide vil vi vise deg hvilke bitt som kan fungere bra for din hest.
Å måle størrelsen på hestens munnhule er avgjørende for å sikre at bittet sitter som det skal. For å gjøre dette kan du bruke 2-fingertesten utviklet av Sprenger. Hold pekefingeren og langfingrene sammen og legg dem inn mellom ladene på hesten, der bittet normalt vil ligge. Hvis avstanden mellom øvre og nedre kjeveben er liten, dvs. hvis du føler press på begge fingrene, er den anbefalte tykkelsen 14-16 mm. Hvis avstanden mellom øvre og nedre kjeveben er større, vil du neppe føle noe press på fingrene og den anbefalte tykkelsen er 16-18 mm. (guide til bittvalg, trinn 3, Herm. Sprenger GmbH Metallwaren)
Når du kjenner hestens bittstørrelse og hvordan dere jobber sammen, kan ingenting stå i veien for et godt samarbeid mellom dere.
Valgmulighetene er enorme – det kommer trinsebitt laget av et bredt spekter av materialer, og i ulike former. Hvilket trinsebitt som passer best for deg kommer an på hestens anatomi, temperament og vaner. Et anatomisk formet, tredelt trinsebitt med løse ringer oppfordrer normalt hesten til å tygge mer, så hvis hesten din ikke tygger nok kan et slikt bitt være optimalt. På den andre siden, hvis hesten allerede tygger mye kan det være den leker med bittet uten å akseptere hjelperne. Hvis det er tilfelle, kan et rett bitt være mer riktig, men vær obs på at dette ikke er det beste bittet for hester som legger seg på.
Trinsebitt laget av metall er en lang tradisjon. I dag finner du også at det ofte blir brukt kobber, jern eller rustfritt stål. Kobber og jern har fordelen at de reagerer på hestens spytt. Dette gir bittet en behagelig smak for hesten. Samtidig er kobber i ren form for mykt. Det blir derfor vanligvis brukt sammen med andre metaller. Tilskuddet av kobber gjør samtidig at bittet varmes raskere opp til hestens kroppstemperatur om vinteren. Trinsebitt i rustfritt stål er svært glatte, robuste og lettstelte.
Trinse i gummi består av en wire-kjerne og et belegg av Nathe. Dette syntetiske materialet er svært mykt. På den ene siden er det behagelig for hesten, men på den andre siden gjør det levetiden til bittet kortere. Dette er grunnen for at du regelmessig må sjekke dine trinsebitt med gummi. Hvis gummien blir bitt igjennom vil wire-kjernen bli eksponert, noe som kan føre til alvorlige skader i hestens munn.