På horze.no kan du handle komfortabelt og få din bestilling etter et par dagers leveringstid.
Innspenningstøyler er de mest vanlige blant hjelpetøylene. Den ene enden festes i siden av gjorden og den andre enden festes i bittet. Innspenningstøylene brukes som en støtte under ridning eller longering, og hjelper hesten med å finne korrekt søkning framover, samt de forhindrer hesten å overbøye seg.
Du får også innspenningstøyler som festes mellom frambeina til hesten, strekkes fram og opp gjennom bittringen før de strekkes tilbake igjen og festes i siden på gjorden. Disse forhindrer hesten å løpe med hodet og halsen oppover, og forhindrer hesten å overbøye seg
Glidetøyler, også kalt gramantøyler er et kontroversielt hjelpemiddel i hestemiljøet, da de kan gi et betraktelig press i hestens munn. Disse tøylene kan festes både høyt og lavt, som mange andre innspenningstøyler, og de går fra hestens gjord og gjennom hestens bitt. Forskjellen på disse og andre innspenningstøyler er at glidetøylene holdes i rytterens hånd, noe som gjør at du kan gi mye ekstra innvirkning på hesten. Med denne type hjelpetøyler er det nødvendig å ha en stødig hånd, uavhengig av setet, da du uten dette vil kunne forårsake stor smerte på hesten.
Når du har tenkt over treningsnivået du ligger på, treningsstilen, dine mål og hestens preferanser kan du vurdere hva slags innspenningstøyler du trenger og hvordan de skal være. Velg mellom lær eller nylon, gummi eller metallringer, og finn de rette hjelpetøylene til deg og din hest.
I hesteverdenen blir alle tøyler som festes til hesten uten å være tøylen i rytterens hånd kalt hjelpetøyler. Men de er til ulike formål.
Den best kjente hjelpetøylen er vanlige innspenningstøyler som forhindrer hesten å kaste hodet oppover, og brukes ofte av nybegynnere og til longering. Innspenningstøyler kan også festes under gjorden, dras mellom frambeina, opp i bittet og tilbake igjen i gjorden. Disse forhindrer hesten å dra hodet sideveis.
Sist men ikke minst har vi martingalen, en velkjent type hjelpetøyle som hovedsakelig brukes i sprangridning ettersom den forhindrer hestens hode fra å bevege seg for mye oppover. Samtidig er den ganske fleksibel, slik at den ikke innvirker på hesten mer enn akkurat når det er behov.
Hjelpetøyler, som navnet tilsier, bør alltid være en hjelp for rytteren, men mest av alt for hesten. Derfor er det viktig, uansett hvilke hjelpetøyler du velger å bruke, at du ikke forhindrer hestens bevegelser for mye, eller tvinger den i en posisjon hvor den ikke føler seg komfortabel. En korrekt brukt hjelpetyøle forhindrer uønsket bevegelse og oppfordrer til det du etter hvert vil oppnå uten hjelpetøyler.
Den korrekte bruken av hjelpetøyler avhenger av hva slags tøyler du bruker og hvilket mål du ønsker å oppnå. Tenk på hva hjelpetøylene skal hjelpe deg med, og hva det ønskelige målet med bruken er. Dette kan du gjøre med din rideinstruktør eller en erfaren rytter.
Hjelpetøyler er stropper som er et tilskudd til hodelaget. De brukes for å forbedre hestens bæring når du longerer eller rir. En erfaren rytter trenger i hovedsak ikke disse hjelpemidlene. De kan dog være nyttige for begynnere som vil forbedre posituren. Hjelpetøyler og innspenningstøyler skal derimot ikke brukes i feltritt eller sprang. Her vil det være direkte farlig. Det eneste unntaket er en glidende martingal som kan være nyttig for å forhindre at hesten drar hodet sitt alt for høyt opp.
Innspenningstøyler er utviklet for å oppfordre hesten og følge tøylehjelpen. De består av to lange stropper som går fra siden av gjorden og fram til bittet. Du får også de som festes under magen til hesten, opp mellom frambeina, gjennom bittringene og i siden på gjorden. Hesten beveger seg med en tydelig definert ramme gjennom innspenningstøylene. Den får en stabil kontakt, og kan strekke seg fram til en behagelig ramme. Samtidig er den begrenset lateralt.
Effekten av hjelpetøylen avhenger av hvilken type tøyle du bruker. Dette bør avgjøres av hvilket problem du ønsker å løse med dette hjelpemiddelet. De fleste hjelpetøyler er laget for å oppfordre hesten til å gå i korrekt form. Ved korrekt bruk vil det være enten umulig eller i det minste svært ukomfortabelt for hesten å innta feil holdning. Vær obs på at disse hjelpemidlene kan ha en effekt på hestens hals og hode. Vær obs på at det ikke er slik at hestens hodeposisjon er det viktigste når du rir. Andre problemer, som at hesten ikke tråkker bra nok under seg, vil ikke løses med hjelpetøyler.